The South

Högt och lågt. Prylar, politik och pendling. Ämnet är fritt.

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

 
Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

The South

Inläggav Himmelsblå » 27 augusti 2017, 13:01

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/Kwzn ... a-monument

Frågan hur man gör med gamla statyer är alltid intressant. Nu rev man ner General Lee i sydstaterna, och historien om när förlorarna reste statyn är ju intressant. Historien och bakgrunden till inbördeskriget är ytterligare komplex, och slavfrågan var nog inte så central som vi kanske tror oss veta. Jag rekommenderar filmen om Lincoln, det hängde på håret att slaveriet ens avskaffades.

I Malmö tronar Tjocke-Karl och i Helsingborg en gammal fältherre som slängde ut dansken. "Så återfick Sverige sina naturliga gränser". Statyerna är symboler för svensk övermakt i Skåne, och ibland hörs röster om att riva skiten. Samtidigt hörs röster om att statyerna är en del av historien. Egentligen samma resonemang som i södern i USA.

Det är knepiga saker, men i ett samhälle där Klanen återigen fått luft blir det ju infekterat på riktigt. Jag undrar vad gamle Lee sagt när han görs till symbol för dagens rasister? Unge Lee den femte vill ju uppenbarligen inte ha statyer där de står idag.

Samtidigt är det svårt för det federala USA att klampa på i södern. Det river upp gamla sår.

I vår närhet hade vi ju denna kontrovers:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bronssoldaten

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/s ... -1.1234438

Det var bara 10 år sedan, och även då blev det dödsoffer. Och fy fasen om den kontroversen skett idag med en Putin som fått luft. Inte särskilt svårt att beväpna en rysk milis i Estland ju.... området kring Narva är väl nästan helryskt idag??

Trump trampar dock snett igen, hans timing är sanslöst dålig när han pratar om alla de som vill bevara Lee men som inte är rasister. De finns ju säkert, det är ingen konstig hållning.

Nu idag trampade han ytterligare på en mina. I sydstatspolitiken har det alltid funnits sheriffer valda på ren rasism och segregeringspolitik.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nzL ... ig-sheriff

Den gamla stammens sheriff från the Bad Old Days. Oftast var dom ju demokrater dessa sheriffer, det är viktigt att komma ihåg om man vill förstå amerikansk politik. Idag är de rimligen republikaner.

Obehagligt hur Trump så konsekvent blåser på denna glöd. Södern läker inte av det.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar


Återgå till "Fria diskussioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster