Berlinmuren inte bara av ondo?

Högt och lågt. Prylar, politik och pendling. Ämnet är fritt.

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 18 april 2017, 13:36

När Berlinmuren föll gick ett budskap över världen, att från och med nu är alla fria individer med eget ansvar för sina liv. Allting medelklassifierades: ekonomin, politiken, värderingarna, kulturen, humorn.


http://www.aftonbladet.se/kultur/a/oojB ... forakt-svt

Åsa Linderborg är ofta intressant, ibland rolig och alltid påläst, eftertänksam.

Men detta?

Är det bara jag som tycker att den klassiska marxism-leninismen (stalinism när den är som värst, som med muren) lyfts upp igen?

Vi har en ung vuxen generation som inte själva har minnen av socialrealismen. Jag reste mycket i post-sovjet under 90-talet, gjorde miljörevisioner på företag och kommuner. Jag var i Östberlin två ggr med skolresa och jag var där dagarna efter muren föll. Jag högg in på den där betongkolossen med liv och lust. jag var i Polen på skidresa, reste transit genom Östtyskland ner mot Zakopane.

För mig är den där referensen vidrig. Mycket olustig. Över 130 människor dog när de försökte forcera den där gränsen. Nästan en tredjedel var minderåriga, den yngste en pojke på 6 år.

Jag hörde om en historia av en gränsvakt på Kunskapskanalen. Om hur han fick order att skjuta skarpt mot en bortflyende kvinna. När han tvekade fick han befälets osäkrade Kalashnikov mot tinningen. Eld! Det var ändå på 60-talet, så pass i modern tid.

DDR var världens största fängelse och alla av intresse för staten var övervakade. Min bror finns i Stasis gamla arkiv. Han var där nere och träffade någon tös. Vem som var spionen i gänget blev aldrig utrett, men förmodligen någon som var vän till min bror eller denne tösen.

Jag har en massa självupplevda intryck om denna tiden, upplevda när jag var i ruinerna efter Sovjet. Någon gång skall jag skriva om dem kanske. Linderborg borde hålla sig för god för detta. Det trista är att det inte är ett misstag, Åsa gör inte sådana misstag.

Stalinismen lever.

PS.

För övrigt håller jag med om att vi gott kan diskutera klass-strukturer i Sverige.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 18 april 2017, 15:54

Skall berätta om några minnen angående marxismleninism och stalinism.

Jag reste i Baltikum, Ryssland, Kaliningradenklaven vid ett flertal resor. Finansiär var svenska pengar, det fanns en östersjömiljard och andra finansiella källor från Sverige, Norden och sedermera EU när vi gick med där. Första resan till post-sovjet gjorde jag 1993 om jag inte minns fel.

Det påstås idag att Putinismen har lett till rasism och intolerans mot hbtq-personer, men det kan jag intyga att det inte var något som blossade upp i och med att socialismen försvann. Den måste ha funnits där hela tiden. Vid två olika tillfällen hörde jag grova judeskämt runt ett fikabord med samlad utbildad medelklass. Det var akademiker, kommunalpolitiker och företagsledare. Grov anti-semitism var socialt accepterat och detta var då bara några få år efter kollapsen. Putin var ännu inte påtänkt av Jeltsin. Skämten hörde jag både i Baltikum och Kaliningrad, och något liknande har jag aldrig hört någon annanstans.

Jag tror det var som så att man sket i det. Socialismen sket i antirasismen, rasism var något som fanns i det fascistiska väst, inte bland folk i en mönstersocialistisk stat.

I paradiset finns inge mördare, lär Stalin ha sagt. Då fanns det väl heller inga rasister, det där var en fråga som skulle dö ut av sig självt allteftersom homo sovjeticus blomstrade.

Tro dem inte! Tro inte vänstern som menar att detta växer fram under Putin. Det fanns där hela tiden, Sovjet var mylla för att göda intoleransen, helt enkelt för att man förnekade den.

Vid ett tillfälle reste jag tillsammans med två afrikaner. bakom min rygg gjorde man ap-miner åt dem. Riktigt grova rasistiska påhopp! Men nej, det var ingen fotbollsplan. Det varsamma utbildade medelklass i Kaliningrad. Mitt res-sällskap var chockat: "hit reser vi aldrig igen. Detta folk är inte redo".

Rasismen var mycket värre än i t ex den amerikanska södern. Så mycket grövre, så mycket öppnare. Det är realsocialism!

Exploatering av arbetskraft! Fackföreningar var förbjudna, förutom den så kallade "fackförening" som utgick från Partiet. Ett parti där inte vem som helst fick bli medlem. Jag vill minnas att ca 8% av sovjeterna var medlemmar, resten hölls aktivt utanför. För att bli medlem krävdes rekommendationer av en annan medlem.

Jag var på en stor teko-industri byggd under Stalins tid. Fabrikssalarna var gigantiska, som handbollsplaner, men nu var de nedstängda. Ett Thailändskt risk-kapitalbolag hade tagit över ägandet och man körde vidare i en mindre lokal. Då kan man ju tro att det blev sämre??? Men nej, man hade installerat dysor i taket för att fukta bort allt bomullsdamm och man hade infört krav på hörselskydd. Fram till Sovjets fall hade man alltså inga hörselskydd i ett väveri, och det skramlar förfärligt. Grava hörselskador är givna av att vistas i den miljön. Nu skaffade väverskorna (det var bara kvinnor, inte alls jämlikt) läkarintyg på att de fick svamp i hörselgångarna, så de där hörselskydden användes inte ändå. Det fanns alltså ingen kultur av skydd och säkerhet som i väst.

Att ekonomin gick åt pipan vet väl alla, men att realsocialismen var rasistisk och fackföreningsfientlig är kanske inte allom bekant?

Att jag sedan besökte hus med 15 våningar där hissarna aldrig fungerade då hisschakten var sneda från gjutningen är sådana där berättelser folk förväntar sig.

Men jag vill påtala hur grovt inhuman realsocialismen var. Att den inte alls värnade om den svage (denne kunde ju gå i trapporna, vad var problemet?).

Jag reste till post-Sovjet från 80-talets Sverige och den bild vi hade då. Jag trodde ju på kålsuparteorin, att det fanns fördelar med realsocialismen jämfört med en rå kapitalism.

Jag fann aldrig någon fördel. Inte en enda!
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Trendsökaren
Inlägg: 1943
Blev medlem: 27 mars 2015, 12:14

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Trendsökaren » 19 april 2017, 07:36

Himmelsblå!

Jag har nog mindre erfarenhet av öst än vad du har. Men har en liknande uppfattning som dig. Alltså att det fanns värderingar i det gamla öst som var rasistiska m m.

Den gamla realsocialistiska varianten saknar för mig dragkraft. Samtidigt är det fortfarande relevant att diskutera vad som vi kollektivt skall bestämma och ibland till och med kollektivt äga. Vi har ju ett betydligare effektivare vårdsystem än USA. Det handlar dock inte enbart om ägande utan kanske mera om hur vi finansierar vår sjukvård.

Resultatet kan bl a ses i vår längre livslängd.

Den länkade texten har dock ett värde som reflektioner kring en del humor som sänds.

ignorant
Inlägg: 1166
Blev medlem: 1 december 2007, 06:22
Ort: Malaysia

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav ignorant » 19 april 2017, 10:47

Himmelsblå, vika minnen!
Jag har också arbetat och/eller rest i öststaterna en del, så här är en del av mina.

I Sovjet jobbade jag med bl a idrifttaging av stålverk i Kurskregionen.

Vi västerlänningar fick bo i speciella bostadskomplex där det fanns butik med tillgång på svåråtkomliga varor såsom kött, färska grönsaker, smör, rökt stör, mm.
Och dessutom fanns där Beriozka (butik med västerländska varor) och restaurang där nästan allt som fanns på matsedeln kunde var tillgängligt för beställning.
Så restaurangen (och butiken) tillgodosedde även de lokala politrukernas behov, det var lustigt att se dem komma uppklädda i kostym o slips till restaurangen, beställa mat och starka drycker och sedan i takt med intagandet av matsnapsarna som f ö dracks i dricksglas(!) förvandlas från stelt talhållande till en sjungande och skrålande hop.

På jobbet hade vi anställda översättare, men fick också rätt god kontakt med de som vi jobbade ihop med, blev inbjudna till fester med dem (De var dock korta men intensiva p g av vodkan i dricksglas)

Det var brist på i stort sett allt.
Standardverktyg såsom handborrmaskiner, skruvmejslar mm var enorma och klumpiga men m h av dessa så kunde t ex en bit armeringsjärn omdanas till ett finare verktyg som kunde användas till att t ex knacka ut sprintar, skall-lösa skruvar, etc. Nöden var verkligen uppfinningarnas moder där.

Ute på sta’n gapade butikernas hyllorn tomma, kött, korv, grönsaker, ägg, konserver, toalettpapper osv. fanns inte att få.
Detta anskaffades via kontakter som jobbade i tillverknings och distributionsledet från fabriker/kolchoser.
Plus förstås allt egenproducerat/odlat/uppfött som såldes på de lokala marknaderna.
Alla som hade tillgång till någon jordplätt odlade eller födde upp något som de kunde sälja!
Folk kunde köpa för de hade relativt gott om pengar p g av att det efter betalning av hyra och basmat (rovor, kål, potatis och torkad salt fisk och kombinaten hade billiga kantiner), fanns det nästan inget att spendera dem på.
Minns att i Voronesh köpte jag de godaste aprikoser jag någonsin ätit, ditkörda av en företagsam handlare ända från Astrakhan.

Trots allt detta negativa så verkade människorna ta livet med jämnmod och de var inte hungriga. Många (även välutbildade) trodde dessutom att vi utländska specialister hade som speciellt uppdrag att sprida lögnaktig propaganda om livet i väst.
(Ungefär som regeringen i Östtyskland försökte få befolkningen att tro att bilarna i transittrafiken till Västberlin var speciellt utsända i propagandasyfte)

I storstäder som Moskva och områden typ Kaliningrad så var folk p g av närmare kontakt med utlandet naturligtvis inte så naiva, men att kategoriskt fördöma alla förhållandena som folk levde med under kommunisttiden tycker jag är lite fel! Vi bedömer ju oftast efter våra egna värderingar och referenser och många där hade ju inte dessa att tillgå.

Mina erfarenheter och åsikter överensstämmer annars i stort sett med dina, frånsett att jag inte riktigt förstår vad lokalbefolkningens eventuella rasism skulle ha att göra med deras välbefinnande.
Det ger väl snarre (tyvärr) för många en viss tillfredsställelse att ha någon att se ner på .
(Detta är inte menat som försvar av rasism alltså)


Betr typ väverier så var jag förresten i Tanzania just närsom kommunismen i Österuropa dog. Kombinat där t ex bommulls- eller sisalskörden kom in i ena ändan och färdiga produkter i den andra bara klappade ihop p g av att de fabriker som tillverkade maskinerna som användes slog igen och inga reservdelar fanns att få.
Det var nästan spöklikt att se de enorma fabrikshallarna med tusentals maskiner för att förädla, spinna, väva, etc stå tysta och tusentals människor, mest kvinnor försås, förlorade sina jobb under den tiden. Ingen mjuklandning precis.

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 19 april 2017, 13:59

Ignorant,

Mina erfarenheter och åsikter överensstämmer annars i stort sett med dina, frånsett att jag inte riktigt förstår vad lokalbefolkningens eventuella rasism skulle ha att göra med deras välbefinnande.
Det ger väl snarre (tyvärr) för många en viss tillfredsställelse att ha någon att se ner på .
(Detta är inte menat som försvar av rasism alltså)


Att jag fokuserade på rasism och bristen på antirasism har med Åsa Linderborg att göra. Det är ju hon som är anti-rasisten med stort A.

Hon är ju gammal marxist-leninist och kunde gått få veta hur uselt detta politiska system är på att hantera intolerans. Liksom gamla Sovjet tror jag Åsa förnekar alla sina fördomar. Åsa är ju Upplyst Anti-rasist (U.A.) till skillnad från oss andra. Hon är ju likadan... i paradiset finns inga mördare...

De där snapsarna i dricksglas levde vidare ett tag efter fallet. På 90-talet kunde man köpa vodka i förpackningar liknande dem för yoghurt i kioskerna. Man rev av folien och drack. Jag tror 1 dl var standardmåttet för ransoner i röda armén, att det är ursprunget.

På en resturang i Litauen i början på 90-talet beställde jag en dry martini... den kom in i ett dricksglas på kanske 3 dl fyllt till brädden. Hälften gin, hälften vermuth. Ja, jösses vilken alkoholkultur.

Industrin var verkligen sliten... en annan kul grej är att jag på 2000-talet i Kaliningrad uppdagade att man fortfarande körde med CFC11 i frysen för en glassfabrik. CFC11 var då utfasat i hela världen enligt en internationell överenskommelse... Var får ni tag i det frågade jag... det köper vi i järnaffären. :D

Kaliningrad då var verkligen helvetet på jorden. Tror det är bättre idag.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

ignorant
Inlägg: 1166
Blev medlem: 1 december 2007, 06:22
Ort: Malaysia

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav ignorant » 19 april 2017, 15:28

Ja Åsa Linderborg är väl urdefinitionen på gåsleverproletär och en av de första som skulle stryka med om hennes ideal skulle förverkligas.
Fast hon tror sig väl vara destinerad att tillhöra nomenklaturan.

Apropå rysk dryckeskultur, jag var hembjuden till en av anläggningens ingenjörer till middag en gång.
Så för att bjuda till så köpte jag en flaska black label i beriozkan som present.

Han hade inte druckit whsky förr, hällde upp ett halvt glas och smuttade försiktigt och skakade på huvudet.
Sedan hämtade han ett konservglas med hemkokad jordgubbssylt och hade i c:a en matsked av denna i glaset och rörde om.
Och drack sedan upp blandningen som någon sorts saftkobbel. Flaskan ställde han sedan undan så dess vidare öden är okända för mig, vi drack som sig bör vatten och vodka till maten.

Dry Martini minns jag från ett projekt i en mindre stad i Tyskland, på restaurang så beställde en av våra svenska ingenjörer in en dry martini.
Servitrisen kom sedan tillbaka med tre glas med martini vermouth! Detta är faktiskt sant :-).

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 19 april 2017, 15:52

ignorant skrev:Ja Åsa Linderborg är väl urdefinitionen på gåsleverproletär och en av de första som skulle stryka med om hennes ideal skulle förverkligas.
Fast hon tror sig väl vara destinerad att tillhöra nomenklaturan.

Apropå rysk dryckeskultur, jag var hembjuden till en av anläggningens ingenjörer till middag en gång.
Så för att bjuda till så köpte jag en flaska black label i beriozkan som present.

Han hade inte druckit whsky förr, hällde upp ett halvt glas och smuttade försiktigt och skakade på huvudet.
Sedan hämtade han ett konservglas med hemkokad jordgubbssylt och hade i c:a en matsked av denna i glaset och rörde om.
Och drack sedan upp blandningen som någon sorts saftkobbel. Flaskan ställde han sedan undan så dess vidare öden är okända för mig, vi drack som sig bör vatten och vodka till maten.

Dry Martini minns jag från ett projekt i en mindre stad i Tyskland, på restaurang så beställde en av våra svenska ingenjörer in en dry martini.
Servitrisen kom sedan tillbaka med tre glas med martini vermouth! Detta är faktiskt sant :-).


haha, det är något med draja i öst. Men i DDR borde man väl ha lite koll tycker man...

Jo, det där med svensk vänster... Lars Ohly som faktiskt påstod sig ha gråtit när muren föll... det är så obegripligt.

Då har min tanke varit att när medlöparna (Lars Ohly med flera) besökte öst så träffade man nomenklaturan. Grisarna som Orson Wells kallade dem. Men det är ändå obegripligt. De måste ju besökt vissa mönsteranläggningar i alla fall. De kan ju inte undgått att se hur usel arbetsmiljön var? De måste ju känt till hur det fackliga var organiserat, att det inte var en medlemsdemokrati??

Det är för mig obegripligt att de saknar öst-kommunismen.

Så ser de Kubas improduktiva och ineffektiva industri som något hållbart. Anti-konsumism liksom.

Så här funkar planekonomin i grova drag:

Du är en spikfabrikör, chef för ett stålverk som producerar spik. Du har ett produktionsmål på 100 ton spik. Det finns inga kvalitetskrav, det kan vara sekunda spik i askarna du säljer.

Så en dag fattas ett beslut i centralenheten att du skall producera 120 ton spik per år. Redan idag kör du fabriken lagad på ståltråd och gamla plåster och redan idag har du en fejkad produktionsrapport som du skickar till centralenheten. Du har även en korrekt bokföring kring lager och dylikt, annars skulle du inte kunna sköta produktionen. Men 120 ton blir svårt att ljuga ihop... du är bekymrad, missar du produktionsmålet kan du glömma befordran och den där datjan du drömmer om att få tillgång till.

Så hur gör du? Ptja, man kan ju alltid göra spiken lite grövre... kanske lite längre... och lite mer produktionsspill kan man väl skyffla i askarna? Den energi som krävs för att överdimensionera är bara att rekvirera och det extra stålet likaså.

Problemet löst. Så funkar socialismen. Ineffektiv, improduktiv och inte alls hållbar...

jag menar för helvete, det är inte länge sedan VP motionerade om resor till kuba för att hämta hem fantastiska idéer om den gröna ekonomin de utvecklat.

Hur kan man vara så korkad??? Jag fattar det inte. Man måste ljuga för sig själv, föra sig själv bakom ljuset. Som med Hanna från Arlöv, ni vet hon från nationalteaterns proggvisa? Hon som jobbade i tvätteriet och inte fick en fläkt att svalka sig med av den girige fabrikören? Hon fanns ju i verkligheten, och hon ville ha sin fläkt. Det var ju bara det att hon inte jobbade för en kapitalist utan på landstingets tvätt i Arlöv utanför Malmö. Hennes chef var väl då sossepamp.

nej fy fan vad förljuget.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Trendsökaren
Inlägg: 1943
Blev medlem: 27 mars 2015, 12:14

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Trendsökaren » 19 april 2017, 16:27

Har ingen bild vad nämnda Åsa har skrivit om. Så där ingen kommentar.

Men har varit några gånger kortare tillfällen i Moskva, Leningrad (som det hette då) och Lettland samt i östtyskland. Kommer ihåg i Leningrad när vi skulle på nattklubb två män och två kvinnor. Dyrt tyckte jag i dörren så prutade. De sade att det då skulle bli mindre att dricka. När vi väl satt oss kom de in med två helrör vodka.

Tolken läste villigt ur kontaktannonser i en tidning. Det var bara önskan från kvinnorna om nyktra män.

Det är väl fortfarande så.

Bild

Trendsökaren
Inlägg: 1943
Blev medlem: 27 mars 2015, 12:14

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Trendsökaren » 19 april 2017, 16:27

Har ingen bild vad nämnda Åsa har skrivit om. Så där ingen kommentar. Men jag gillar ju gåslever och lite sött vin till. :D . Är jag förtappad då?

Men har varit några gånger kortare tillfällen i Moskva, Leningrad (som det hette då) och Lettland samt i östtyskland. Kommer ihåg i Leningrad när vi skulle på nattklubb två män och två kvinnor. Dyrt tyckte jag i dörren så prutade. De sade att det då skulle bli mindre att dricka. När vi väl satt oss kom de in med två helrör vodka.

Tolken läste villigt ur kontaktannonser i en tidning. Det var bara önskan från kvinnorna om nyktra män. Även uniformerade officerare raglade.

Det är väl fortfarande så?


Medelivslängden i Ryssland, Sverige, Kina, USA och Japan
https://www.google.se/publicdata/explor ... &ind=false

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 19 april 2017, 17:00

Trendsökaren skrev:Har ingen bild vad nämnda Åsa har skrivit om. Så där ingen kommentar.

Men har varit några gånger kortare tillfällen i Moskva, Leningrad (som det hette då) och Lettland samt i östtyskland. Kommer ihåg i Leningrad när vi skulle på nattklubb två män och två kvinnor. Dyrt tyckte jag i dörren så prutade. De sade att det då skulle bli mindre att dricka. När vi väl satt oss kom de in med två helrör vodka.

Tolken läste villigt ur kontaktannonser i en tidning. Det var bara önskan från kvinnorna om nyktra män.

Det är väl fortfarande så.

Bild


Jag länkade en skrift ovan från Åsa där hon skrev så här:

När Berlinmuren föll gick ett budskap över världen, att från och med nu är alla fria individer med eget ansvar för sina liv. Allting medelklassifierades: ekonomin, politiken, värderingarna, kulturen, humorn.


Jag tycker då hon har missat något. Hela inlägget hittar du här, i mycket håller jag med, även om driften med underklassfigurer knappast är ny. Albert Engström var ju expert på det på sin tid. Sedan kan man tycka hon skruvar till det med att Albert och Herbert skulle vara fundamentalt annorlunda, jag vet inte om jag håller med.

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/oojB ... forakt-svt
Senast redigerad av 2 Himmelsblå, redigerad totalt 19 gång.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Festivus
Inlägg: 501
Blev medlem: 5 januari 2011, 08:12

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Festivus » 19 april 2017, 17:01

Pinsamt dålig artikel.

Himmelsblå skrev:Lars Ohly som faktiskt påstod sig ha gråtit när muren föll... det är så obegripligt.


Tycker det är jämförbart med nynazister som förnekar förintelsen.

Stalin tog ju kål på fler människor än Hitler. Dock Mao i en klass för sig...

"Communist caribbean city vs caribbean city with a free market" :D

Bild

Bild
_Festivus_ på twitter.
Flaneur, with focus on probability. (Investerare på heltid. Chalmersstudier i matematik som hobby.)

Himmelsblå
Inlägg: 10364
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Himmelsblå » 19 april 2017, 17:15

Festivus skrev:Pinsamt dålig artikel.

Himmelsblå skrev:Lars Ohly som faktiskt påstod sig ha gråtit när muren föll... det är så obegripligt.


Tycker det är jämförbart med nynazister som förnekar förintelsen.

Stalin tog ju kål på fler människor än Hitler. Dock Mao i en klass för sig...Stalin är det inte många som håller på idag, även om SKP där ju Wollter och Sundhage är medlemmar var Stalinister tills helt nyligen.Man resonerade som så att Stalins kamp mot reaktionen var berättigad även om man kanske inte alltid höll med om det värsta bland utrensningarna. Men att reaktionen måste bekämpas som statsfiende anser man nog fortfarande om man tar dem på pulsen. Revolutionen har rätt att försvara sig på samma sätt som vi har rätt att försvara oss mot säg islamismen.

Det där är ju djupt obehagligt när man inser att reaktionen inte är annat än avvikande åsikter.

Men jag menar att Leninismen i sig är djupt felkonstruerad för att kunna uppnå sina syften. Vem som helst kunde ju se att det inte funkade, ändå håller de på.

De flesta som tänker på muren sörjer ju dess offer. De som dog, de som blev avskiljda från släkt och vänner. De som kom i knipa med Stasi när de ville ha kontakt med väst.

Åsa är nog glad över sin skrivmaskin, men privatpersoner fick inte äga dylika. Det var noga med registrering med mera... hon är ju ändå kulturjournalist och borde se på en sådan policy med fasa.

För att du inte nämna parasitism. "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Det tolkade ju Lenin som så att det skulle vara arbetsplikt och tog man inte angivet arbete kunde man bli anklagad för parasitism. Det var kriminellt att vara arbetslös helt enkelt. Kulturarbetare speciellt fick problem här, framförallt om de producerade kultur efter eget huvud. De kunde lätt sättas åt med parasitismlagarna.

Åsa vet ju allt det här, ändå låtsas hon som inget.

Och grejen är, nu har vi en generation som man kan lura. Som kanske inte är helt upplyst utan som man kan slå i att jag och andra som berättar om systemet överdriver och ljuger.

Det är väl där den politiska kampen står.
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Trendsökaren
Inlägg: 1943
Blev medlem: 27 mars 2015, 12:14

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Trendsökaren » 19 april 2017, 17:39

Men Himmelsblå så behöver man nödvändigtvis inte tolka vad Åsa skriver såsom ett försvar för det gamla öst. Om det är ett försvar så håller jag inte med henne.

Du väljer ju själv hur du tolkar vad hon skriver. Jag säger inte att jag faktiskt har en annan tolkning utan bara att jag inte riktigt vet om det är så hon menar. Jag har inte följt henne som skribent. Vet inte riktigt vem hon är. Så är det nog.

Jag är nog en noga läsare. :D . Just nu lever jag ju på sådant. Alltså läsa vetenskaplig text och även andra texter alltid på engelska. Sedan få ner dem någotsånärbegripligt och sanna till ursprungets tanke. Sedan förmedla dem i en miljö där det är tänkt att texterna skall utveckla en verksamhet.

Jag delar dock inte riktigt hennes analys över vinnare och förlorare. Det kanske mera är humorprogrammen m m som skildrar verkligheten på detta sätt. Jag har bekanta som ju är arbetare. En som jag känner väl arbetar i Skövde på Volvo Cars. Han var erbjuden delägarskap i det företag han först arbetade i men av olika skäl ville han avstå. Började på Volvo istället. Han är en hemskt rejäl människa vars familj har ändå varit ekonomiskt framgångsrika med bra välfärd och tre fina barn. Jag ser fram emot att i sommar besöka hans stuga som ligger i kanten av en mindre å. En idyll.
Jag har också andra vänner som haft höga positioner och egna företag. Vi är ju på avveckling. Gör själv ett sista dödsryck. I ett av mina uppdrag hoppas jag dock på en större uppmärksamhet. Man skulle kunna kalla det framgång.Pengarna skiter jag dock nästan i. Men man skall alltid ta betalt.

Samtidigt finns det skillnader och kanske ökande sådana. Och vissa grupper har kanske mera tillfälliga arbeten. Andra har svårare att komma in på arbetsmarknaden.

aromata
Inlägg: 4427
Blev medlem: 8 december 2007, 08:41

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav aromata » 19 april 2017, 19:00

Hur kan det vara så att de människor som använder klassbegreppet i sitt språkbruk också är de som vill ha bort de sk klasskillnaderna? Varje gång någon anväder begreppet sker en stigmatisering. Jag kan inte se annat än att man använder begreppet i syfte att underblåsa en konflikt. Det verkar som att den konfliktytan är viktigare att bibehålla än att "lösa problemet". Man kan inte bortse från att grupptillhörighet och identitet spelar in här.

Jag har inte sett något av de där "humorprogrammen" man jag kan gott föreställa mig att de inte är annat än dravel. Men sannolikt är dylika program (och lekprogram) populära på de kommersiella kanalerna och då vill SVT hänga på och "konkurrera". Frågan är om SVT överhuvudtaget ska ägna sig åt detta i stället för att visa smala, objektivs och mer informativa program?

Jag får nog hålla med om att många av de humorprogram som jag råkat snubbla över är baserade på lyteskomik. Kul ibland men ofta inte. Men att lyfta det till att vara ett "klassproblem/förtryck" är att gå lite för långt. Är syftet att peka på ett reelt problem eller är det en politisk markering?

Trendsökaren
Inlägg: 1943
Blev medlem: 27 mars 2015, 12:14

Re: Berlinmuren inte bara av ondo?

Inläggav Trendsökaren » 19 april 2017, 21:45

Himmelsblå´s fråga eller snarare påstående är för svår för mig. Men en helt allmän och möjligtvis ytlig betraktelse kan vara så här.

Vänstern lider av att inte längre vara marxister eller möjligtvis vara lite dåligt pålästa.
Man har missat att för att vara marxist måste man förstå den viktigaste kraften hur vi producerar saker. Idag är det globalisering och den tekniska utvecklingen som driver utvecklingen. Detta är en kraft som inte går att stoppa eftersom produktionen blir så effektiv att man behöver extremt stora marknader. Samtidigt blir information och kunskap en egen kraft. Individen kommer inte heller se sig tillhörig en klass.
Om det är sant att Åsa är marxist-leninist så lever hon i i fel sekel och är dålig påläst skulle jag nog säga.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Manuel_Castells

Min uppfattning om det borgerliga tänkandet idag är att man knappast idag har en liberal människosyn mer än till ytan. Det är som människan skall slås och straffas framåt. För stor betoning på ekonomisk straff eller belöning. Gäller på alla nivåer i samhället.

Hustrun kom springande med en artikel idag med glädje. Hon är alltså 67 år. Avskaffa utvecklingssamtalen stod det i någon tidning för ingenjörer. Det handlar snarare om en snabbare återkoppling och få engagerade medarbetare. Detta sker ju inte vid utvecklingssamtal och lönesamtal. Jag håller med till 100 %.

Så i bästa fall är det en gammaldags liberalism eller ofta nog mera av annat som jag inte tycker är kul.

För att undvika missförstånd så säger jag inte att vi inte skall ha flera poliser och att vi skall avskaffa skillnader. Inte alls.
Pehr Gyllenhammar var en intressant person i sin tid.

Ideologierna är inte döda men kanske har de problem plus för lite evidensbaserat tänk. Ungefär så just nu.Återgå till "Fria diskussioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster