Regler för forumet v0.1 / Innan du postar

Här får du hjälp om något inte verkar fungera som det ska. Här meddelas också alla ändringar och nyheter i forumet

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

 
Användarvisningsbild
Daniel
Site Admin
Inlägg: 368
Blev medlem: 29 november 2007, 19:30
Ort: Lidingö
Kontakt:

Regler för forumet v0.1 / Innan du postar

Inläggav Daniel » 7 december 2007, 13:25

Tänkte vi skulle försöka ta fram lite regler som alla (eller åtminstone de flesta) kan acceptera. Här kommer ett första utkast. Det mesta är rätt generellt och kommer att gälla i övriga forum.

Allmänt hyfs
Var trevlig mot andra forummedlemmar. Behandla dem på samma sätt som du själv vill bli behandlad, men tänk på att olika människor tål olika mycket. Visa respekt för andra människors uppfattning. Inlägg på andra språk än de skandinaviska kommer att raderas av moderatorn.

Tydlig rubrik
När du startar en ny tråd skall rubriken du sätter vara tydlig och förklara trådens ämne. Otydliga ämnesrubriker kan ändras av moderatorn.

Sök
Sök i forumet så att ingen redan avhandlat ämnet. Fortsätt i så fall i den tråden. Om du vill starta en ny tråd om något som redan diskuterats ska det vara med en annan inriktning eller vinkel. Annars kan tråden låsas eller slås ihop med ursprungstråden av moderatorn.

Alltså. Finns det en tråd om Ericsson B, fortsätt i den. Starta inte en ny.

Länkar till nyheter mm
Citera gärna artiklar, men ge ännu hellre ett referat och länka till hela artikeln. Lägg inte ut andras artiklar i fulltext på forumet. Om du länkar, så glöm inte att skriva vad artikeln handlar om och din egen kommentar om det hela. Om du inte orkar kommentera nyheten så orkar säkert ingen annan det heller. Följs inte detta kan tråden låsas och/eller slängas av moderatorn.

Egenreklam
Det är helt ok att i din signatur göra reklam för din egen blogg e dyl. Men du får inte skriva inlägg i forumet för att enbart driva trafik till den samma. Följs inte detta kan tråden låsas och/eller slängas av moderatorn.

Aktierekommendationer
Vill du rekommendera köp eller sälj i en viss aktie, så måste du motivera varför. "Den kommer att stiga kraftigt" är inte en motivering. Skriv i stället varför aktien kommer att stiga kraftigt. Följs inte detta kan tråden låsas och/eller slängas av moderatorn.

Håll dig till ämnet
Handlar tråden om Ericsson B, så handlar den om Ericsson B. Vill du avhandla vädret i Skåne så gör det i en separat tråd. Inlägg som glider för långt från ämnet kan tas bort av moderatorn.

Övrigt
Självklart är det inte tillåtet att sprida upphovsrättskyddat material eller pornografi i forumet. Hets mot folkgrupp är naturligtvis förbjudet. Inlägg av denna typ tas bort utan varning av moderatorn.

Kommentarer? Något som saknas, eller som är onödigt.

Användarvisningsbild
Grok
Inlägg: 918
Blev medlem: 30 november 2007, 23:54
Ort: Linkeboda

Inläggav Grok » 7 december 2007, 15:33

Jag skulle gärna vilja se en regel/anmodan om att det är moderator och inte andra forumdeltagare som tillrättavisar de som inte följer reglerna. Att hjälpa andra tillhör väl allmänt hyfs men inte att komma med pekpinnar.

Användarvisningsbild
Ribier
Inlägg: 334
Blev medlem: 1 december 2007, 11:30
Ort: Västkusten

Inläggav Ribier » 7 december 2007, 15:40

Grok skrev:Jag skulle gärna vilja se en regel/anmodan om att det är moderator och inte andra forumdeltagare som tillrättavisar de som inte följer reglerna. Att hjälpa andra tillhör väl allmänt hyfs men inte att komma med pekpinnar.


Får man bli förb****d på sabotörer?

Användarvisningsbild
Grok
Inlägg: 918
Blev medlem: 30 november 2007, 23:54
Ort: Linkeboda

Inläggav Grok » 7 december 2007, 16:52

Ribier skrev:Får man bli förb****d på sabotörer?

Förb****d får du väl bli. Men leker du polis så finns det en risk att du blir degraderad till generaldirektör på justitiedepartementet.

Användarvisningsbild
haspen
Inlägg: 510
Blev medlem: 1 december 2007, 00:13
Ort: Göteborg

Inläggav haspen » 7 december 2007, 17:10

Ett förslag till tillägg:
Skulle vilja ha in funktionen "Anmäl" för ett inlägg och att användningen av denna funktion kommer in i reglerna.
/haspen

Användarvisningsbild
Solnamannen
Inlägg: 4706
Blev medlem: 1 december 2007, 20:09

Inläggav Solnamannen » 7 december 2007, 17:30

Grok skrev: Jag skulle gärna vilja se en regel/anmodan om att det är moderator och inte andra forumdeltagare som tillrättavisar de som inte följer reglerna.

Quis custodiet ipsos custodes?


Grok skrev:Att hjälpa andra tillhör väl allmänt hyfs men inte att komma med pekpinnar

Det inneboende problemet med resonemanget är väl att en debattör som bryter mot reglerna därmed förstör för alla andra forumdeltagare (annars behövs väl inte regeln?) och att i det i ett sådant läge kan sägas vara säväl "pekpinne" (mot regelbrytaren) som "allmänt hyfs" (gentemot övriga debattörer, som man då hjälper) att kritisera/peka på reglerna.

Personligen har jag en tämligen utilitaristisk inställning i frågor som dessa, men det är ju långt ifrån en absolut sanning.


Grok skrev:Förb****d får du väl bli. Men leker du polis så finns det en risk att du blir degraderad till generaldirektör på justitiedepartementet.

Vanliga debattörer som i sin hållning till andra debattörer inte låtsas som om reglerna inte finns "leker polis" i din mening således. Samtidigt tolkar jag frånvaron av kritik mot reglerna i dina inlägg att du faktiskt tycker reglerna är vettiga, och att de behövs. Reglerna ska alltså i sin helhet uppråtthållas av moderatorer, som ska agera utefter reglerna (de som vanliga debattörer ska låtsas som de inte finns). Jag landar återigen i frågan Quis custodiet ipsos custodes...


haspen skrev:Skulle vilja ha in funktionen "Anmäl" för ett inlägg och att användningen av denna funktion kommer in i reglerna

En synnerligen vettig knapp/funktion.

Användarvisningsbild
Anna Lys
Inlägg: 923
Blev medlem: 3 december 2007, 10:05

Inläggav Anna Lys » 7 december 2007, 17:39

Grok skrev:
Ribier skrev:Får man bli förb****d på sabotörer?

Förb****d får du väl bli. Men leker du polis så finns det en risk att du blir degraderad till generaldirektör på justitiedepartementet.


:lol: :lol: :lol: Den var bra.


Ingen bra start med prat om knappar hit och dit.
Vi får väl i första hand lov att med gemensamma krafter hålla forumet uppe på en bra nivå, då forumet nyss startat. Låt Daniel och vi forumdeltagare glädjas över inititativet.

I all välmening
AL

Användarvisningsbild
haspen
Inlägg: 510
Blev medlem: 1 december 2007, 00:13
Ort: Göteborg

Inläggav haspen » 7 december 2007, 17:59

Solnamannen skrev:Personligen har jag en tämligen utilitaristisk inställning i frågor som dessa, men det är ju långt ifrån en absolut sanning.

:lol: :lol: :lol: Den var också väldigt bra

/haspen

Användarvisningsbild
Solnamannen
Inlägg: 4706
Blev medlem: 1 december 2007, 20:09

Inläggav Solnamannen » 7 december 2007, 18:23

Jag tycker reglerna är bra, enkelt, rimligt och överskådligt.

Jag tror att alla som tycker sig se/irriterar sig på regelbrott kommer att påpeka det/klaga (och anmäla när/om den funktionen tillförs) - och modertor/admin tolkar/"dömer" ("domen" lär i sig debatteras av den som påverkas).

Detta är en ordning jag inte har några problem med.

Användarvisningsbild
Anna Lys
Inlägg: 923
Blev medlem: 3 december 2007, 10:05

Inläggav Anna Lys » 7 december 2007, 18:57

Inga problem här heller!
Men reglerna finns där - varför förutsätta i detta läge att det spårar ur ?

AL

gurka
Inlägg: 23
Blev medlem: 25 augusti 2008, 09:50

Inläggav gurka » 25 augusti 2008, 10:36

Jag tycker att det borde finnas någon regel som hindrar/begränsar att personnamn "hängs ut" i onödan. Internet kan ju vara ett "farligt" forum, och folk kan hängas ut bara för att man inte är överens om något.

Kanske borde moderatorn få avgöra om det är skäligt att namn hängs ut?Återgå till "Om forumet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster