Rickards portfölj

Hur går det för dina placeringar idag?

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

 
Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Rickards portfölj

Inläggav Rickard » 26 februari 2012, 14:40

Ok, nu är det väll på tiden att även jag kryper till korset och berättar om hur jag investerat mina pengar...

Jag började köpa aktier på sommaren 2009, började med att köpa en post ABB. Men sedan dess har det flytit mycket vatten under broarna! Jag har gjort istortsett alla nybörjarmisstag som finns tror jag (om jag inte fortfarande håller på och betar av dom?) men har inte tappat humöret för det utan ser det som läropengar :D Har läst mycket sedan dess, på forum, bloggar, tidningar och böcker och förhoppningsvis lärt mig en del. Nu tror jag att rätt väg att gå är organisk tillväxt, höga marginaler och låg belåning hos bolagen. Målet är att jag ska äga aktierna länge tänkte jag. Men det har å andra sidan varit en del av mina tidigare strategier som avslutats också :roll: Allt ligger inte inom min ursprungliga circle of competence men när jag hittar ett bolag som verkar bra så ser jag det hellre som en anledning att bredda min cirkel än tacka nej till investeringmöjligheten :D

Portföljen består av ungefär lika delar:
Dibs Payment Service
Eolus Vind
Hennes & Mauritz
HMS Networks
Lundin Petroleum

En post Doro som är ungefär en tredjedel av dom andra då jag just börjat köpa i bolaget och sprider köpen lite.

Samt en väldigt liten post Africa Oil som lottsedel.

Men den största delen av min ekonomi är min lägenhet som är belånad till ca 90% av sitt marknadsvärde (räknar med att den är värd 10% mindre än jag köpte den för). Nuvarande amorteringstakt är 5% om året.

Portföljens värde uppgår till 11% av lägenhetens. Jag har ett sparkonto med ett kapital motsvarande 14% av lägenhetens värde stående på. Så jag har om det skulle behövas möjlighet att ta mig ner till 65% belåning.

Lägenhetens värde uppgår till 3,5 bruttoårslöner. De pengar som blir över varje månad sätts in på sparkontot (ingen fast sparsumma utöver ammorteringen). Aktier köps sporadiskt när jag känner att läget är rätt. Men nu börjar det nästan bli "för mycket" pengar stående på sparkonto så det lutar åt en extraamortering fram mot sommaren.

Det var det om min ekonomiska situation. Fråga gjärna om det är något ni undrar över.

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 26 februari 2012, 15:16

Kan tillägga att jag har allt som rör min ekonomi samlat hos nordea. Bolånet, sparpengarna på ett förmånskonto och aktierna i ett investeringssparkonto.

Har nordea mest för att jag kommer väldigt bra överens med min persnoliga bankman. Som varit personlig bankman åt alla i min familj sedan åttitalet... Så rent logiskt borde det vara dags att byta, man ska ju byta ibland sägs det. Men jag stannar nog kvar en stund till. Gillar dessutom det fasta courtaget på 59kr.

Jag är 27år gammal, högskoleutbildad, boende i ett ensamhushåll i Göteborg och behöver ingen bil för att klara vardagen.

Pust, tror det var det mesta, efter tre försök :D

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 26 februari 2012, 17:11

Mottager tacksam råd, felutpekanden, synpunkter och tips på aktier som skulle kunna tänkas passa bra ihop med dom ovan nämnda!

Himmelsblå
Inlägg: 10131
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Inläggav Himmelsblå » 26 februari 2012, 17:25

Richard,

Trevlig dagbok!

Varför Doro?? Jag har själv kikat lite åt det hållet de sista åren, jag gillar hur dom nischar sina mobiler...

Har nordea mest för att jag kommer väldigt bra överens med min persnoliga bankman. Som varit personlig bankman åt alla i min familj sedan åttitalet...


Då jag äger Nordea tycker jag absolut du skall stanna om du trivs :)
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 27 februari 2012, 18:31

Himmelsblå skrev:Richard,

Trevlig dagbok!

Varför Doro?? Jag har själv kikat lite åt det hållet de sista åren, jag gillar hur dom nischar sina mobiler...

Har nordea mest för att jag kommer väldigt bra överens med min persnoliga bankman. Som varit personlig bankman åt alla i min familj sedan åttitalet...


Då jag äger Nordea tycker jag absolut du skall stanna om du trivs :)


Sedär ja, ytterligare en anledning så god som någon att stanna i banken :lol:


Varför Doro? Jo därför att gamla människor är framtiden! :D

Det hela handlar om lika delar sifferknackande och magkänsla... Kommer här nedan dra lite fritt spånande gällande samhället i stort. Mycket som inte backas upp av fakta utan bara är vad jag sett runt omkring mig och grova förenklingar så ta allt med en nypa salt...

Börjar med att titta på ett utdrag ur Doros ekonomiska historik:
Alla siffror är miljoner kr.

.................................2011.........2010.........2009.........2008
Omsättning.................745,4........632,8........493...........363
Bruttomarginal............41,3%.......39,3%.......37,9%......32,9%
Nettomarginal.............7.8%.........9%...........4,6%.........-3,1
Lån............................2,4............0..............8,8............43,3

Man har alltså växt så det knakar! 27% om året i genomsnittlig omsättningsökning. Samtidigt som man höjt både brutto och nettomarginal. Och på samma gång har man även klarat att amortera ner sina lån. Imponerande!

Men av någon anledning så tror marknaden att vi nu nått vägs ände och att företaget inte kommer att tjäna en krona mer 2012 än dom gjorde 2011. Därför kan man med dagens kurs på 29kr handla aktien till under P/E 10 och med en direktavkastning på strax över 3%.

Är då Doros tillväxtsaga över? Jag tror inte det. Har tänkt lite fram och tillbaka och jag ser fyra troliga vägar till fortsatt tillväxt för Doro, och då vore det ju skam om inte någon av dom föll väl ut. Här kommer dom då:

1. Tillväxt på existerande marknader:

Vi kan börja med att se på deras marknadspenetration runt om i världen med hjälp av mitt egenpåhittade och väldigt trubbiga nyckeltal "omsättning per invånare". Då får vi fram följande lista:

Sverige.............14,5kr
Norge................8,9kr
Danmark...........4,4kr
Frankrike...........2,7kr
Storbrittanien.....1,5kr
Kanada..............1,3kr
USA..................0,2kr

Att Doro skulle bli lika stora internationellt som dom är i Sverige är naivt önsketänkande. Men jag ser ingen anledning till Danmark inte ska kunna stiga till Norges nivåer? Eller varför inte Storbrittanien ska stiga till Frankrikes? Eller om vi får drömma lite att Doro skulle bli lika stora i USA som dom är i Kanada. Bara det skulle öka omsättningen med ca 40%.

Detta som nämns här ovan är något som Doro arbetar aktivt med och i senaste bokslutskommiten kan man läsa följande citat:

"Under fjärde kvartalet utökade vi vår globala närvaro. Bland annat tecknade vår ameri-kanska samarbetspartner ett distributionsavtal med apotekskedjan Walgreens som nu säljer Dorotelefoner i mer än 800 butiker runtom i Florida. I Storbritannien och på Irland tecknade vi ett avtal med O2 som är en del av Telefonica, en av världens största telefon-operatörer. Vi har också totalt under året tecknat tolv nya avtal med ledande operatörer och återförsäljare på fyra kontinenter."

Låter bra! O2 och Walgreens är ju stora seriösa aktörer.

2. Tillväxt genom nya marknader.

Om man nu säljer bra i Norden, Storbrittanien och Frankrike. Varför skulle man inte kunna ta sig in i marknaderna Tyskland, BeNeLux, Österike etc?

I december 2010 startade man ett samarbete med Telstra (Australien Telia) gällande distribution på Nya Zeeland. Och då borde inte Australien vara långt borta tycker jag...

3. Den demografiska trenden.

Jag tycker man läser hela tiden att befolkningen bara blir äldre och äldre, vilket innebär att Doros målgrupp bara blir större och större. Inte bara på grund av att antalet människor som är 65+ ökar varje år utan dessutom på grund av att "alla" som fyller 65 i år och speciellt om tio år har mobiltelefonvana och förmodligen kommer vilja fortsätta använda mobiltelefon trots att ögon och öron blir sämre.

4. Tillväxt genom nya produkter.

Doro ger sig nu in i smartphone och surfplatte-branchen. https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=487903&messageId=597152 Smartphones ser jag inte som något revolutionerande utan mest en nödvändighet. Då dom flesta kunder som Doro ska försöka locka över i framtiden kommer att ha en smartphone ifrån förut och förmodligen inte kommer vilja byta tillbaka till en knapptelefon.

Surfplatta däremot. Har läst kommentarer bland annat på BS där folk inte förstår vad det ska vara bra för men jag tycker att det är genialt! Om man lyckas nå ut med kommunikationen om vad det är för något (tankegången började när en elektriker jag arbetar med köpte en ipad till sin far.) Nu kommer jag låta fördomsfull och generaliserande men det är i all välmening :D Finns det någonting som gamla människor tycker bättre om än att sitta ner och titta på bilder av sina barnbarn? (förutom att umgås med sina domsamma) Och finns det något som nyblivna föräldrar tycker bättre om än att visa bilder på sina barn? Och finns det då något smidigare medie för att föra dessa samman än en superenkel surfplatta som rymmer tiotusentals foton och som mittengenerationen dessutom kan fjärruppdatera hemifrån så att mor och farföräldrar får färska tillskott nästan hela tiden? Årets julklapp till nyblivna mor och farföräldrar 2012 :D

Pust. Det blev långt men det är givande att skriva ner sina tankar tycker jag. Får annat perspektiv på saker när jag skriver/läser dom än bara tänker dom.

Så? Någon som är sugen på att slå hål på mina tankebanor? Peka gjärna ut felen och bristerna nu innan jag slänger in mera pengar i denna investeringen. Något måste det ju vara som marknaden förstått men inte jag... :?

På det hela taget kan jag sammanfatta med att jag tycker Doro ser ut som ett klipp idag. 27% även i fortsättningen är nog att hoppas på för mycket men att Doro kommer växa både omsättning, vinst och utdelning med 10-15% per år dom närmaste tio åren ser jag som ett inte alls osannolikt scenario. Och även om dom inte gör det så är dom till dagens kurs ändå inte ett dåligt köp sålänge dom inte börjar gå bakåt... Anledningen till att jag själv inte köpt mer är att jag vill ge mig själv lite mera tid att tänka efter plus att jag ännu inte gjort någon analys av ledningen och största ägarna... Det ska man ju göra.

Ett frågetecken skulle vara konkurrenssituationen? Finns det några konkurrenter? Och vad har dom i pipe-linen?

Donald
Inlägg: 22
Blev medlem: 16 januari 2011, 13:23

Inläggav Donald » 27 februari 2012, 18:53

Har inte koll på tekniken i mobiler men efter kollat in Doros hemsida verkar telefonerna väldigt basic. Större knappar, text samt högre ljudvolym verkar vara deras nisch samt något trygghetslarm.

Tycker dom större aktörerna i branschen borde ha väldigt lätt att ta fram liknande modeller och konkurrera ut dom om nischen är så lönsam och har så god framtid?

Himmelsblå
Inlägg: 10131
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Inläggav Himmelsblå » 27 februari 2012, 19:14

Donald skrev:Har inte koll på tekniken i mobiler men efter kollat in Doros hemsida verkar telefonerna väldigt basic. Större knappar, text samt högre ljudvolym verkar vara deras nisch samt något trygghetslarm.

Tycker dom större aktörerna i branschen borde ha väldigt lätt att ta fram liknande modeller och konkurrera ut dom om nischen är så lönsam och har så god framtid?


Hur stor är egentligen nischen i förhållande till andra segment? Är bara nischen tillräckligt liten är det inte dom stora aktörerna som blir konkurrenter?

Dessutom får Doro lite first mover fördelar. Jag är totalt ointresserad av IT, men t o m jag har hört talas om Doros pensionärstelefoner, mycket för att jag själv vill ha skitenkla grejer...
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 27 februari 2012, 19:53

Donald skrev:Har inte koll på tekniken i mobiler men efter kollat in Doros hemsida verkar telefonerna väldigt basic. Större knappar, text samt högre ljudvolym verkar vara deras nisch samt något trygghetslarm.

Tycker dom större aktörerna i branschen borde ha väldigt lätt att ta fram liknande modeller och konkurrera ut dom om nischen är så lönsam och har så god framtid?


Jag har tänkt i samma banor jag också. Men i senaste bokslutskommiten så står följande att läsa: "Tre domstolsutslag i Doros favör gällande bolagets skydd av sina immateriella rättig-heter visar Doros förmåga att skapa höga barriärer för konkurrenter."

Så på något sätt har dom ju lyckats skydda sin till synes enkla teknik. Jag tror det är mer troligt att Doro blir uppköpt än utkonkurrerat. Vilket ju inte behöver bli dåligt för en aktieägare.

Sen så är har man ju det här med varumärke också. Om någon av dom större tillverkarna skulle vilja ge sig in och börja konkurrera så skulle dom förmodligen behöva göra det under nytt namn. Tror inte kidsen blir mer sugna på att köpa en samsung eller en sony om samma märke pryder farfars tegelsten med bara fyra knappar innehållande lika många förprogrammerade nummer... Att Doro redan är etablerat på flera marknader ser jag därför som ytterligare ett skäl till att uppköp är mer troligt än utkonkurrering.

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 28 februari 2012, 06:33

Himmelsblå skrev:
Donald skrev:Har inte koll på tekniken i mobiler men efter kollat in Doros hemsida verkar telefonerna väldigt basic. Större knappar, text samt högre ljudvolym verkar vara deras nisch samt något trygghetslarm.

Tycker dom större aktörerna i branschen borde ha väldigt lätt att ta fram liknande modeller och konkurrera ut dom om nischen är så lönsam och har så god framtid?


Hur stor är egentligen nischen i förhållande till andra segment? Är bara nischen tillräckligt liten är det inte dom stora aktörerna som blir konkurrenter?

Dessutom får Doro lite first mover fördelar. Jag är totalt ointresserad av IT, men t o m jag har hört talas om Doros pensionärstelefoner, mycket för att jag själv vill ha skitenkla grejer...


Väldigt svår fråga det där. Doro sålde ju 2011 ungefär en miljon telefoner. Så marknaden kan ju inte vara jätteliten. Många av dom stora tillverkarna konkurrerar ju i segmentet med extra stöttåliga mobiler för "äventyrare" är den nischen större?

Skulle vara bra att få lite mera klarhet i konkurrenssituationen dock. Finns det ens en marknad eller är det Doro som skapar den? Ta exemplet när Doro nu går in i Nya Zeeland. Finns det någon liknande tillverkare där sen tidigare som man försöker stjäla marknadsandelar av? Eller kommer man med sina pensionärsmobiler och skapar sitt eget segment i en marknad bestående av vanliga telefoner?

Himmelsblå
Inlägg: 10131
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Inläggav Himmelsblå » 28 februari 2012, 09:53

På den tiden det fanns ett rikt utbud på fasta telefoner så fanns ju dessa pensionärstelefoner redan då. Bl a tror jag Doro hade modeller. Så att det idag finns för mobiler är inte så konstigt.

Det finns massor:

http://www.cbsnews.com/2100-500178_162-7171354.html
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 28 februari 2012, 11:26

Himmelsblå skrev:På den tiden det fanns ett rikt utbud på fasta telefoner så fanns ju dessa pensionärstelefoner redan då. Bl a tror jag Doro hade modeller. Så att det idag finns för mobiler är inte så konstigt.

Det finns massor:

http://www.cbsnews.com/2100-500178_162-7171354.html


Ja se där, Samsung Jitterbug J. Då är åtminstonde en av dom stora med i leken. Och min varumärkesteori sprack direkt. Det är tur att man har dom här möjligheterna att bolla sina idéer så man inte bara sitter hemma på kammaren och blir för självgod :lol:

Detta är ju dock vad jag kan läsa mig till en konkurrenssituation som existerat länge och således som jag ser det ingen anledning för mig att skruva ner mina förväntnignar för Doros framtid. Men frågan blir ju då än mer intressant: Vad är styrkan (som bevisligen finns) i Doro? Vad är drivkraften för framgången?

Vad är dina tankar om bolaget rent generellt?

Himmelsblå
Inlägg: 10131
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Inläggav Himmelsblå » 28 februari 2012, 11:47

Detta är ju dock vad jag kan läsa mig till en konkurrenssituation som existerat länge och således som jag ser det ingen anledning för mig att skruva ner mina förväntnignar för Doros framtid. Men frågan blir ju då än mer intressant: Vad är styrkan (som bevisligen finns) i Doro? Vad är drivkraften för framgången?


Vad är dina tankar om bolaget rent generellt?


Det är bra att kolla ibland :)

Samsung gör lite pensionärstelefoner på en hörna. Det är inte högstatusprojekten i bolaget kan man tänka, vare sig för marknadsekonomerna eller ingenjörerna? Doro är specialister på det dom gör. Utvecklarna är hungriga och älskar att vara bättre än stora Samsung?

Man måste nog inte vara ensam på sin nisch för att dra nytta av en utpräglad nisch-strategi. Och som du säger, konkurrensen är inte ny.

Men det måste finnas anledning att man dragit ner vinstförväntningarna. PE=10 är som för Volvo ungefär och det tycker jag är billigt där... det finns onekligen utrymme att växa på t ex USA-marknaden som du skrev tidigare.

Nej, Doro är intressant... men vad är rationalen bakom PE=10?
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 28 februari 2012, 15:47

Himmelsblå skrev:Nej, Doro är intressant... men vad är rationalen bakom PE=10?


Precis det jag funderar på också... Alla tillverkare som tidigare tagit steget ifrån vanliga telefoner till smarta har väll blivit tvugna att sänka sina marginaler? Kan tänka mig att dom nya telefonerna kommer vara dyrare att tillverka än dom nuvarande. Kommer man kunna kompensera för det med högre priser? Frågan är även om smartphonens kommer att kanibalisera på deras existerande marknad för vanliga telefoner? Eller om det blir att man helt enkelt lägger till ett segment till sitt erbjudande och därmed kommer attrahera en större kundgrupp?

Himmelsblå
Inlägg: 10131
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Inläggav Himmelsblå » 29 februari 2012, 18:28

Rickard skrev:
Himmelsblå skrev:Nej, Doro är intressant... men vad är rationalen bakom PE=10?


Precis det jag funderar på också... Alla tillverkare som tidigare tagit steget ifrån vanliga telefoner till smarta har väll blivit tvugna att sänka sina marginaler? Kan tänka mig att dom nya telefonerna kommer vara dyrare att tillverka än dom nuvarande. Kommer man kunna kompensera för det med högre priser? Frågan är även om smartphonens kommer att kanibalisera på deras existerande marknad för vanliga telefoner? Eller om det blir att man helt enkelt lägger till ett segment till sitt erbjudande och därmed kommer attrahera en större kundgrupp?


Det kan kanske vara teknikskiftet som spökar... men vilka pensionärer i deras kundgrupp vill ha smartisar???
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Rickard
Inlägg: 628
Blev medlem: 29 maj 2010, 20:54

Inläggav Rickard » 6 mars 2012, 17:01

Himmelsblå skrev:
Rickard skrev:
Himmelsblå skrev:Nej, Doro är intressant... men vad är rationalen bakom PE=10?


Precis det jag funderar på också... Alla tillverkare som tidigare tagit steget ifrån vanliga telefoner till smarta har väll blivit tvugna att sänka sina marginaler? Kan tänka mig att dom nya telefonerna kommer vara dyrare att tillverka än dom nuvarande. Kommer man kunna kompensera för det med högre priser? Frågan är även om smartphonens kommer att kanibalisera på deras existerande marknad för vanliga telefoner? Eller om det blir att man helt enkelt lägger till ett segment till sitt erbjudande och därmed kommer attrahera en större kundgrupp?


Det kan kanske vara teknikskiftet som spökar... men vilka pensionärer i deras kundgrupp vill ha smartisar???


finns väll prestige bland pensionärer också :D nej men skämt åsido så är ju en smartphone en bättre produkt... Många finesser med gps och bilddelning som dom som kommer bli pensionärer dom närmaste åren är vana att använda på sina nuvarande telefoner och som dom förmodligen inte vill byta bort bara för att fingrarna blir lite darrigare... Ska bli spännande att se hur det går :D

jag utökade mitt doroinnehav med 50% idag på kursen 26,3. Låg back 10% vilket är gränsen då jag brukar snitta ner mig. Ökade även lundin petroleum med 10% på 145,6 av samma anledning.



Återgå till "Dagboken"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst