Sommarstrut och Getinge(ar)

Här diskuterar vi aktieplaceringar i allmänhet.

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

volla
Inlägg: 721
Blev medlem: 28 maj 2016, 17:54

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav volla » 13 oktober 2017, 17:46

Vad är det för en grek du snackar om???


Allihop!!!

Delta, Vega (japp, rätt noterat! det är inte från grekiskan, kallades Kappa tidigare men numera säger de flesta Vega), Gamma, Theta, Rho.

Man måste inte stänga in sig i ett elfenbenstorn och intensivstudera dem i åratal men de är bland annat ett sätt att uttrycka olika typer av risker. De sakerna vet du mer övergripande till en del på ett intuitivt/erfarenhetsmässigt plan utifrån hur du resonerar när du lägger upp dina strategier. Bara ett sätt att beskriva dem.

Ska försöka att inte bli för långdragen...

Rho kan man som vanlig Svenssoninvesterare i nuläget väl i princip skita i med en värld av negativa eller obefintliga räntor.

Thetat är viktigt. Optioner är ju decaying assets...Vi vill ju veta hur mycket pengar vi förlorar per dag i köpt option "allt annat lika", dvs vid stillastående kurs. Jag tror 162 optionen hade theta -0,10 orkar inte kolla men du förlorar i så fall 10 öre per dag i den teoretiska icke dynamiska "allt annat lika" världen. Så länge kursen är ungefär där är thetat "ungefär där" dagligen. Så kan vara bra ta en titt på den siffran för att relatera till ett av hoten mot en köpt position. När du utfärdat sitter du ju istället och småmyser om thetat ökar.

Deltat är också viktigt och har ett antal olika funktioner så det uttrycker inte bara en sak.

Gamma mäter deltats förändringar.

Vega är relaterat till volatiliteten (därför kappa blev utbytt till vega, börjar på samma bokstav som volatilitet...)

I din köpta vagga är du t ex vegapositiv och thetanegativ. Volatilitet är bra för dig, att tiden går är dåligt för dig. Utfärdar du är volatiliteten ett hot och att tiden går är positivt för dig. Osv osv. Finns ingen position där alla grekerna i vacker samverkan hjälper en att tjäna pengar :) Tradeoff, få en sak, riskera en annan osv. Man behöver inte krångla till det för mycket men jag tycker att det viktigaste är att man har koll på riskerna och grekerna visar det, dessa risker vet säkerligen många på ett intuitivt och erfarenhetsmässigt sätt utan att nämna själva orden...Det gäller bara att leta risker som inte är uppenbara i ens positioner.

Det värsta som finns tycker jag är när det uppenbarar sig en risk som jag har missat, det är verkligen mitt fokus att inte göra någon stor miss som utplånar kapitalet! Därför är de genuint oändliga riskerna oändligt läskiga, jag tänker inte ta stora risker som har stor sannolikhet att vinna tills en black swan förintar en. Kolla bara på alla tradingskandaler, naket utfärdande med gigantiska positioner som går fel och sen är det god natt. Har du utfärdat med mycket lågt delta, dvs far-out-of-the-money med framgång flera år i sträck och volatiliteten och implicita volatiliteten plötsligt exploderar medan kursen samtidigt tokrasar så är katastrofen ett faktum. För att få in "kaffepengar med hög sannolikhet till en liten/hyfsad vinst" har man tagit en enorm risk som man kanske inte ens är medveten om!

Du använder redan i stora drag betraktat grekerna i dina strategiupplägg i praktiken, kolla dina egna inlägg och resonemangen!

Himmelsblå
Inlägg: 10137
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav Himmelsblå » 14 oktober 2017, 10:41

Jag tackar för din fina genomgång volla!

Det är hemläxa nu... för dagen försöker jag få grepp om impvolla och hur den skall tolkas...

:D
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

volla
Inlägg: 721
Blev medlem: 28 maj 2016, 17:54

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav volla » 15 oktober 2017, 20:24

Tack! Ja man får separera de olika vollorna. Även om t ex den faktiska vollan också är otroligt viktig så är ju ändå impvollan som styr prissättningen.

Om man ska lägga lite extra energi på något så är det väl impvollan som ligger närmast till hands och här är det ju bara vi fåtal optionsanvändare här på pop som har något intresse av den eftersom den är unik för just optioner så det är väl knappast intressant för någon annan med just den här sortens volatilitet eftersom den är oanvändbar och därmed ointressant för de som inte pysslar med optioner.

Sen var du själv inne på det faktum att 25% impvolla, isolerat sett, i sig själv inte säger någonting. Precis så är det. Det måste ställas i relation/jämförelse med något annat, lämpligen HV. Sen på ett övergripande plan sett mot vår korg av aktier, vårt svenska volatilitetsindex SIXVX ligger någonstans runt 10 just nu.
Så i relation till det så är impvollan hög I Getinge, men det måste så klart problematiseras varför det är så och som du själv sa hög impvolla nära rapport osv. Här är det ju då en fördel att du är insatt i Getinge som bolag och aktie och kan sätta in impvollan i det större sammanhanget också och göra en bedömning om du tycker som konsensusuppfattningen att aktien kommer svänga ganska kraftigt den närmaste tiden. Om du inte delat konsensusuppfattningen utan istället hade tror på sjunkande impvolla och lugn kurs hade du kanske istället utfärdat en vagga nu för att dra fördel av förhoppningsvis kommande sjunkande impvolla i kombination med hjälpen från thetaurgröpningen och i bästa fall moneynessnivån också stagnerar i rätt intervall, dvs ganska nära pari.

I detta sammanhang så kan man ju då betrakta köpt vagga (eller strut) med fokus på kursrörelse som ett delta-bet, du vill ha kraftig rörelse. Eller som en ren volatilitetsstrategi där du vill ha mer volla som du kan profitera på. Ännu bättre är kraftig kursrörelse + kraftigt stigande volla. I praktiken är det ofta så som vi vet att man vid snabbt sjunkande kurs får snabbt stigande impvolla "på köpet". Tyvärr finns det också några mer komplicerade scenarios som inte är optimala, där kan t ex den faktiska vollan stiga men den implicita sjunka och då svänger det visserligen men pengarna ryker i alla fall för en köpt vagga eftersom det är den vollan som sätter priset. Ett sådant scenario skulle då kunna läsas som att nu är det kaos (utläst i den faktiska volatiliteten) men aktörerna förväntar sig att det ska lugna ned sig (implicita volatiliteten) så priset blir trist i alla fall...

Himmelsblå
Inlägg: 10137
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav Himmelsblå » 16 oktober 2017, 14:02

Volla,

Skulle du kunna lägga upp länk till var du hittar de olika indexen för vollor och skew???

jag hittar inte SIXVX på Avanza... man måste kanske ha en köbeplattform då?

Jag skulle vara dig djupt tacksam för bra länkar på den sortens info, i den mån man kan hitta den gratis....

:cheers:
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

volla
Inlägg: 721
Blev medlem: 28 maj 2016, 17:54

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav volla » 16 oktober 2017, 14:33

Volla,

Skulle du kunna lägga upp länk till var du hittar de olika indexen för vollor och skew???

jag hittar inte SIXVX på Avanza... man måste kanske ha en köbeplattform då?

Jag skulle vara dig djupt tacksam för bra länkar på den sortens info, i den mån man kan hitta den gratis....

:cheers:


Cboe.com skriv in SKEW (eller VIX för den delen) i sökrutan till höger så får du fram allt som finns och lite till där :) CBOE är ju den i den legendariska optionsbörsen :) Det är relevant för oss när kolosserna agerar i det stora landet i väst.

Från Avanza, SIXVX: skriv in sixvx i sökrutan till höger så får du fram det snabbt och lätt! :)

Från Avanza nyckeltal (implicit volatilitet m.m): Spara och investera - börshandlade produkter - optioner och terminer - tryck på valfri option så får du nyckeltalen nere till höger under "fördjupad optionsdata".

Där har du en snabb ögonblicksbild som är baserad på där aktiekursen ligger just nu och förväntningarna genom prissättningen i implicita volatiliteten. Den är i princip priset på optionen så allt annat lika är en option med impvolla 20 billigare än en med impvolla 25. Så utfärdar man t ex på impvolla 5 ber man om problem, då har man inte insett vilken brutal smäll det innebär och får dessutom värdelöst betalt för att ta på sig en stor vollarisk. När aktien rör sig (vilket den gör hela tiden som vi vet) så rör sig optionerna också (dynamiska värden). Men :) om du t ex har en konsoliderande marknadssyn så förväntar du ju dig implicit (!) att thetat kommer vara i närheten av det du ser även framöver (men att tidsvärdesförfallet kommer stiga mot slutet vilket är positivt för dig att optionen självdör snabbare mot målgång och jämförelsevis extremt icke-positivt i den köpta då). Tänk på att varje enskild option på index och aktier har en egen unik implicit volatilitet, du måste bedöma dem och jämföra en i taget. Varje option är unik avseende impvollan och ibland kan det finnas stor skillnad mellan dem i samma serie. Aktien har ingen implicit volatilitet, den har alltid delta på exakt 1 och rör sig ju endast "i relation till sig själv" medan optionerna rör sig i förhållande till vad som händer i aktien (vilket mäts i grekerna). Volatiliteten i själva aktien hittar du under den enskilda aktien. Om aktiens volla är låg och impvollan i en option är hög så vittnar det om att aktörerna noterat att det är lugnt just nu (aktievolatiliteten) men förväntar sig kommer smälla sen (implicita volatiliteten)...

Så man kan uttrycka det som så att vi som handlar med optioner behöver ha en "marknadssyn" även avseende den implicita volatiliteten vilket alla andra investerare slipper.

Mycket nöje! :D
Senast redigerad av 2 volla, redigerad totalt 16 gång.

Himmelsblå
Inlägg: 10137
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav Himmelsblå » 16 oktober 2017, 15:01

Mange Tak!
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvar

Himmelsblå
Inlägg: 10137
Blev medlem: 16 april 2008, 15:50

Re: Sommarstrut och Getinge(ar)

Inläggav Himmelsblå » 6 november 2017, 13:08

Getinge segar sig upp... det kan vara i väntan på att Arjo skall särnoteras.

Jag undrar vad som händer med en option då... skrivs målkursen om schablonmässigt eller vad?

Någon som kan svara på det? Sker det emissioner eller extra och oväntade utdelningar så är det ju enkelt att räkna på... men vad är Arjo värt?
Look after the pennies and the pounds will look after themselves
- ordspråk från England

Disclaimer: U.P.A. = utan personligt ansvarÅtergå till "Aktier"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster

cron